Tips en Overpeinzingen.Nieuwe tijden, nieuwe opportuniteiten. 

Het zal ondertussen voor iedereen wel duidelijk zijn. Het corona virus stuwt ons ongewild naar andere tijden. Tijd om ons aan te passen. Remember Charles Darwin.


Het virus gaat dan wel verdwijnen na een ‘zekere’ tijd, maar een aantal gevolgen zullen hoogstwaarschijnlijk blijvend zijn. 


Is het niet opvallend, hoe snel we ons (kunnen) aanpassen wanneer we gedwongen worden? Wie had 14 dagen geleden gedacht dat de regering ons zou verplichten om thuis te blijven, en dat we dat ook doen? Regeert de volgzaamheid, de solidariteit, de pijn of de angst?


Ik moet hier onwillekeurig denken aan de Amerikaanse coach Tony Robbins en zijn overtuiging: “Alles wat jij en ik doen, doen we of om pijn te vermijden, of om plezier te verkrijgen”.  Om de Covid-19 pijn te vermijden zijn we nu tot veel bereid. Alle overtolligheden worden overboord gegooid.


UZ Brussel-directeur Marc Noppen, omschreef het ook treffend in De Tijd vandaag: “Terwijl we vroeger tien vergaderingen nodig hadden om de kleur van het behang te kiezen, hebben we nu in drie dagen ons hele ziekenhuis omgegooid”.


De pandemie met ondertussen meer dan 10.000 doden, waarvan een aantal dicht bij ons, heeft ons letterlijk en figuurlijk dichter bij onszelf gebracht én ons overtuigd dat de echte waarden niet te ver moeten gezocht worden.


Hoe zit dat bij jou? Wat wil jij veranderen? Ga je wachten tot de post-corona periode of neem je nu actie? Heb je nu onverwacht meer ‘vrije’ tijd, waarom zou je een deel ervan niet benutten om die goeie voornemens van het begin van het jaar echt om te zetten? Geen excuses meer! 


Wat wil je eigenlijk al jaren veranderen, maar heb je nooit gedaan omdat je liever in de sub-optimale situatie blijft, dan dat je de risico’s neemt die nodig zijn om te behalen wat je werkelijk wil in het leven? Kom nu in actie en geniet na corona van het resultaat.


Heb je nog een duwtje in de rug nodig?


Als coach help ik je graag verder, vandaag nog. Dat kan, want als ervaren online coach, ondersteun ik je ook graag via de elektronische weg. 


Nieuwe tijden, nieuwe opportuniteiten. Nu is het aan jou.
Online Coaching.

Iedereen is het er over eens, we leven in turbulente tijden. Maar onverwachte gebeurtenissen zorgen ook voor nieuwe mogelijkheden en uitzonderingen worden soms de regel.

Zit jij nu thuis (te werken)? Word je geconfronteerd met professionele of persoonlijke vragen?

Als coach kan ik je ook online begeleiden. Interesse? Stuur me een berichtje en we maken een afspraak voor een gratis online kennismakingsgesprek.


PS: Kom je in aanmerking oor loopbaancheques? Je kunt ook je loopbaancheques gebruiken voor online coaching.

Tot binnenkort!

Wandelen.

"Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat." Dat wist je natuurlijk al, maar heb je daar al eens een coaching aan toegevoegd? Ik laat jou dat graag ervaren! Aarzel niet om me te contacteren.

Een succesvol logboek voor 2020.

2019 loopt op zijn laatste benen. Tijd om je nieuwe agenda voor 2020 klaar te maken, elektronisch of ‘old fashioned’ op papier. Tijd ook voor goeie voornemens. 


Hoeveel van je plannen van 2019 heb je omgezet in realiteit? Besteed je meer tijd aan je medewerkers? Ben je uit je gouden kooi gekomen? Heb je gezorgd voor meer me-time? Ben je echt vermagerd? Meer gesport? Rustperiodes ingebouwd?


Heb je er al eens aan gedacht om van je agenda ook een logboek te maken? Je plannen te expliciteren én op te volgen? “Kinderachtig” hoor ik je al denken, maar waarom eens niet proberen?


Je doelstellingen neerschrijven en regelmatig herlezen geeft een andere dimensie, is soms confronterend… Je realisaties dagelijks of wekelijks neerschrijven en vergelijken met je doelstellingen … Durf je? Je voornemens staan zwart op wit op papier, je ziet je evolutie, … geen struisvogelpolitiek!


Heb ik vorige week voldoende tijd besteed aan mijn medewerkers en hoe was hun reactie? Welke concrete stappen neem ik om uit mijn gouden kooi te raken? Heb ik me-time ingepland en ook genomen? Hoe evolueert mijn gewicht eigenlijk, en zie ik tendensen of patronen? Wanneer ging ik nu meer sporten, of heb ik weer een week overgeslagen? Heb ik mijn rustpauzes gepland en ook genomen?


Een logboek: een gratis instrument om jezelf te coachen. Toch niet zo kinderachtig dan?


Succesvolle stappen toegewenst in 2020!

Oud worden in een Gouden Kooi (deel III)

Naar aanleiding van mijn artikels rond "De Gouden Kooi" krijg ik heel wat vragen over het hoe en vooral het "wanneer". Wat is het juiste moment om mijn "veilige" omgeving te verlaten, om buiten mijn comfortzone te treden?

Normaal voel je dat, maar vaak heb je schrik voor de pijn op de korte termijn om een keuze te maken voor de lange termijn. Vergelijk het met de roker die "voelt" dat hij moet stoppen met roken. Hij weet dat het de beste keuze is om nu te stoppen, maar hij is bevreesd voor de afkickverschijnselen de eerste weken, de pijn op de korte termijn. Op dat moment krijgt niet handelen de voorkeur op de voordelen op de lange termijn.

Hetzelfde geldt voor de  "gouden kooi": ik kom in een onbekende wereld, ik verlies mijn authoriteit, ik heb zo veel te verliezen, ... En vaak wint het mogelijke verlies het van de potentiële winst.

Mocht je het echt niet weten, de vragen die ik dit weekend vond in De Tijd zijn zeker een mooi startpunt.

Alvast succes met het zelf uitstippelen van je toekomst!

Coachee Quote van de dag

Herfst? Koud en vochtig, met extra kansen!

Of het nu tussen je oren zit of niet; zodra het buiten frisser wordt, lijkt het wel alsof je een stuk helderder kunt nadenken en lijkt je brein een stuk minder mistig dan tijdens de hete zomerdagen. 


Waarom daar nu niet extra gebruik van maken om alles op een rijte te zetten. Warm ingeduffekld, even de longen openzetten, de koude lucht inademen en je hersenen gaan open. Nieuwe ideeën poppen op, oplossingen bieden zich aan.


Voeg daarbij een fikse wandeling door de natuur, strand, duin of bos, en je krijgt nieuwe inzichten.


Of beter nog, vertraag even je stap, kijk hoe de natuur verandert, welke invloed de ongeving op je heeft. Hoe jij verandert.


Probeer het. Ik ga graag met jou mee als coach, op stap naar een volgende etappe, persoonlijk en of professioneel.

De belemmerende gedachteHoe vaak denken we niet: ik kan dat niet, ik ben niet goed genoeg daarvoor, ik durf dat niet, ik ben bang voor verandering, succes is niet voor mij weggelegd, …


Bang om te verliezen?


Hoe zou het zijn om die gedachte om te draaien en versterkend te denken, positief, bekrachtigend?


Ik kan dat, ik mag veranderen, ik heb vertrouwen, ik voel me zelfbewust, …


Jarenlang was de wetenschap er van overtuigd dat een mijl lopen onder de 4 minuten onmogelijk was, levensgevaarlijk voor iemand die een poging zou ondernemen. En dan was daar plots Roger Bannister.


Hij verdreef de beperkende gedachte, hij was overtuigd dat het wel mogelijk was en bereidde zich metaculeuus voor. 


Op  6 mei 1954 liep hij de mijl in 3.59,4. De race werd de “Miracle mile” genoemd, omdat de kenners dachten dat niemand dit record nog zou verbreken. 46 dagen later werd het record reeds verbroken door John Landy. Bannister had de overtuiging verbroken en nog datzelfde jaar liepen een aantal atleten de mijl onder de 4 minuten.


De kracht van de overtuiging.  Wie beweerde nu weer dat een marathon lopen onder de 2 uur onmogelijk was?


Wanneer overtuig jij jezelf van je kwaliteiten?

 

Oud worden in een Gouden Kooi (deel II) 

 

Op 16 juli schreef ik een artikel over de “Gouden Kooi” van de anciënniteit. Het verhaal van een oud-collega die zich ongelukkig voelde in zijn job, maar niet wou veranderen omdat hij “toch geen 15 jaar anciënniteit kon weggooien”. 

 

Gisteren is die Gouden Kooi verdampt, het bedrijf is over kop gegaan. Weg job, weg anciënniteit, weg ook de dagelijkse sleur die aanvaard werd uit schrik voor verandering. Maar ook: de deur staat nu wijd open, nieuwe opportuniteiten gaan zich aanbieden. 

 

Nu komt het erop aan niet te paniekeren, niet de eerste beste job te aanvaarden. Moeilijk, ik weet het. 

 

Maar nu even blijven stilstaan bij wat je energie geeft, bij je talenten, bij je waarden kan je alleen maar helpen. Stel je volgende vragen: 

 

  • Wat geeft me energie en wat kost me energie? 
  • Wat wil ik zeker niet meer en wat wel? 
  • Welke talenten wil ik verder uitspelen? 
  • Wat zijn mijn waarden en welke organisatie heeft die ook? 

 

Uitgaan van je kracht, op elk moment in je carrière, elk moment in je leven. 

 

Succes! 

Coachen of Sturen

Coachen of Sturen


Gedurende mijn jarenlange ervaring als manager en directeur in verscheidene multinationals was ik er heilig van overtuigd dat ik optrad als coach voor mijn teams. Fier!


En toen startte ik met coachingsopleidingen. Wat een verrassing… Ik ben helemaal geen coach geweest voor mijn managers, eerder een sturende leidinggevende.


Mijn excuses aan al mijn teams.


Waarom denkt een leidinggevende zo vaak dat hij optreedt als coach? Hij geeft zijn mensen toch ruimte om te spreken, zelf initiatieven te nemen? Hij vraagt de medewerker soms zelfs om met eigen voorstellen af te komen.


Hij “leert” zijn team om zaken beter te doen. Dat werkwoord “leren” is dubbelzinnig. Het Nederlandse werkwoord 'leren' betekent zowel het opdoen van kennis, als kennisoverdracht. Het Duits, het Engels en het Frans hebben daar twee afzonderlijke woorden voor: respectievelijk lernen en lehren, learning en teaching, apprendre en enseigner. 


Een leidinggevende die wil optreden als coach moet zijn medewerkers aanzetten tot “zelf leren”.


Hoe? Door een aantal basistechnieken van coaching toe te passen:


- actief luisteren

- vragen stellen

- feedback geven

- assisteren bij het stellen van doelen

- empathie tonen

- de medewerkers laten komen tot eigen oplossingen

- sterke punten herkennen en erop wijzen

- structuur bieden

- een oplossingsgerichte aanpak aanmoedigen


Dat alles vraagt natuurlijk tijd, en tijd is een schaars goed. Gaat het niet sneller wanneer we zeggen wat er moet gebeuren? Op korte termijn wel, maar op lange termijn zeker niet. 


Durf jij te vragen wat jouw medewerkers van jou denken als “coach”?

Alles in het leven kent een begin, een hoogtepunt en een einde. 


En, dat geldt ook voor een job. Nu meer dan ooit. Een baan die je je hele carrière uitoefent bestaat niet meer, daarvoor evolueert alles veel te snel. Toch zijn er nog vele mensen die deze realiteit niet onder ogen zien, en “onverwacht” geconfronteerd worden met een ontslag.


“Is dat nu mijn beloning voor die jarenlange trouw?”


Blijkbaar wel!


Waarom zou je als werknemer je carrière niet zelf in handen nemen voor de “onverwachte situatie” zich stelt? Het is immers in het voordeel van jou én het bedrijf. 


Elke onderneming moet zichzelf voortdurend heruitvinden wil het succesvol blijven en het doet dat liefst snel genoeg, voor zijn hoogtepunt. Peter Hinssen geeft daar in zijn boek “The Day after Tomorrow” enkele mooie voorbeelden van: zo transformeerde Amazon zichzelf van succesvolle online boekenverkoper in sneltreinvaart tot de grootste speler in de wereld van de cloudservices. En wie is de nummer 2? Microsoft, ooit de softwaremaker nummer 1… Het is dan ook te begrijpen dat beide bedrijven nu andere profielen van werknemers nodig hebben. 


Een zeer recent voorbeeld is het transformatieproces van “hardwarefabrikant” Apple. Nu de groei van de succesvolle iPhone is stilgevallen verschuift het bedrijf meer en meer op naar het aanbieden van services: Apple Music, iCloud, AppleCare, AppleTV, ApplePay… Is de volgende stap een AppleBank? Alle services bij Apple waren in het tweede kwartaal van 2019 al goed voor een omzet van 11,5 miljard dollar.


Wat geldt voor de bedrijven, geldt ook voor de werknemer. Niet alleen moet hij rekening houden met het feit dat het bedrijf na verloop van tijd ofwel gaat vervellen tot een andere organisatie of zal sterven. In beide gevallen moet de werknemer op tijd de juiste stappen zetten om relevant en succesvol te blijven. 


Maar er is meer: een mens heeft er belang bij om te blijven evolueren en niet stil te staan. Waarom heeft Jonathan Ive, dé hardware design goeroe van Apple het bedrijf recent verlaten?


Zorg dus voor een zachte transitie voor jezelf. Bereid jezelf voor, zodat je je eigen toekomst in handen blijft houden binnen het huidige bedrijf of een ander. Denk eens na over je talenten, je waarden en je missie in je leven. Doe het nu, niet later of te laat.


En het bedrijf? Denk op tijd ook aan je werknemers wanneer je evolueert naar een ander type van bedrijf, zodat mensen snel genoeg kunnen bijgeschoold worden en collectief ontslag vermeden wordt.

"Your wings already exist, all you have to do is Fly!" 
(Dish Dua)

Loslaten, wat is dat eigenlijk?


Soms zegt een parabel meer dan een wetenschappelijke analyse.


Twee monniken, samen op reis, kwamen aan bij een rivier. Ze stonden op het punt om naar de overkant te waden, toen een mooie, jonge vrouw in kimono naar hun toeliep en vroeg: “Zou een van jullie mij naar de andere oever willen dragen, het water is zo koud en ik kan niet zwemmen.”


De jonge monnik draaide hij zich om, deed alsof de vrouw niet bestond en liep de rivier in. De oude monnik daarentegen knikte vriendelijk, liet de jonge vrouw op zijn rug klimmen en droeg haar zo naar de andere overkant. De vrouw liet zich van de rug van de oude monnik glijden en bedankte hem hartelijk.

  

In stilte wandelden de monniken verder. De oudste monnik stapte rustig door en genoot met volle teugen van het schitterende landschap. De jonge monnik daarentegen was woedend, monniken raken geen vrouw aan. Hij vond dan ook dat zijn metgezel de vrouw niet had mogen helpen. In zijn hoofd was hij aan het razen en tieren tegen de oude monnik, terwijl ze over de heuvels en de velden liepen. 


Toen de avond viel en zij terug in het klooster kwamen, begon de jonge monnik tegen de oude monnik te tieren, dat hij de vrouw niet had mogen aanraken en niet over de rivier had mogen dragen. 

  

“Ja, het is waar”, zei de oude monnik, “ik heb die vrouw over de rivier gedragen, en ik heb haar uren geleden al van mijn rug laten glijden. Jij draagt haar in gedachten nog steeds bij je!”


Loslaten.

Ook al ben je ongelukkig in je job, veranderen van baan is niet makkelijk. 

Je kunt al snel een aantal redenen bedenken om niet tot actie over te gaan:

- Ik heb niet de energie om een nieuwe baan te zoeken.
- Ik hou echt van mijn werk / collega's / woon-werkverkeer.
- Ik heb het salaris nodig. Ik kan het me niet veroorloven om te veranderen.
- Er zijn geen andere banen die beter zouden zijn.
- Ik wil de voordelen niet verliezen.
- Ik heb te veel geïnvesteerd om opnieuw te beginnen in een nieuwe organisatie.
- Deze baan loont te goed om te vertrekken.
- Ik heb niet de vaardigheden om een andere baan te krijgen.
- Dingen kunnen beter worden.


Dus, we blijven liever tot wanneer ons lichaam stop zegt, alvorens actie te ondernemen?

En toch, het kan ook anders, al eens aan loopbaancoaching gedacht, misschien moet je zelfs niet van baan veranderen wanneer je een aantal zaken anders aanpakt…

Mijn batterij is leeg!


“Wat maakt eigenlijk dat je het zo ver hebt laten komen?”

“Ja, dat is toch normaal in onze hectische samenleving!”

“Echt?”


Of je je batterij (volledig) laat leeglopen hangt voor een deel van jezelf af. Natuurlijk zijn er een (groot) aantal activiteiten die onoverkomelijk zijn en energie opzuigen, misschien zelfs opvreten, maar wat met de energiegevende activiteiten? Maak je daar tijd voor?


“Ik heb daar echt geen tijd voor!”

“Echt?”


Wat gebeurt er wanneer je batterij (volledig) leegloopt? Hoeveel van de noodzakelijke activiteiten lopen dan nog gesmeerd? Hoelang kan iemand verder met een leeggelopen batterij? Je smartphone geeft je het antwoord.


Hoe zou het zijn om ’s morgens steeds met een goed opgeladen batterij de deur uit te gaan?


Zoek de activiteiten die je energie geven en plan ze in in je agenda, ze hebben evenveel recht om hun plaats op te eisen.


PS: hoeveel energiegevende activiteiten heb jij deze week gepland?


Waarom krijg ik zo weinig gedaan?

Ik ben toch de hele tijd bezig? Inderdaad!


Maar hoe zou het zijn, om je eens te concentreren op 1 taak? Volledige focus op 1 zaak en pas nadien overgaan naar het volgende?


Proberen?


Hoe het begon voor Disney.

Je hoeft dus niet te wachten op een 4 kleuren versie alvorens met je droom te starten. 

Oud worden in de gouden kooi.

Hoe gaat het?
Goed.
En op het werk?
Hmm …
Wat?
Het is niet meer wat het geweest is. Het is echt niet leuk meer. Ik sleur me elke dag naar het werk.
Dus?
Ik weet het, maar ik kan toch niet weggaan? Ik heb een anciënniteit van 15 jaar ondertussen.


Zo verliep onlangs een gesprek met een ‘oud’ collega. Niet gelukkig, maar zo bevreesd om ook maar enige stap te zetten.

Profiel: 38 - gehuwd - 2 kinderen - universitair diploma - 15 jaar ervaring als succesvol manager in een multinational.

Retorische vraag: welke onderneming wil in de krappe arbeidsmarkt een dergelijke professional in dienst nemen?

En toch, vaak durft men geen nieuwe stap te zetten in zijn carrière omwille van de onzekerheid, liever in een zekere omgeving blijven, ook al wordt men er elke dag ongelukkiger.

Waarom niet de stap zetten naar Loopbaancoaching? Het is vaak een eerste stap naar jong blijven.

Een aantal groten der aarde zagen al het belang in van meetings in openlucht en de natuur. Wist je dat hetzelfde ook geldt voor coachings. 


“Ik moet … 
“ Hoe zou het zijn om te zeggen: “Ik wil, ik kan, … ?”


We leven in een hectische wereld waarin we denken dat we altijd ‘moeten’. Onze omgeving, off- en online, dwingt ons, of zo denken we toch. Elk moment van de dag ‘moeten’ we wel iets, anders krijgen we een schuldgevoel aangepraat. Of praten we ons dat zelf aan?


Maar, gelukkig, na alle drukte ‘moeten’ we ons leren ontspannen, ‘moeten’ we aan de yoga, ‘moeten’ we meer bewegen.


“Moeten?” De vraag is: “Wat wil jij echt”, met de nadruk op elk woord, “wat” “wil” “jij” “echt”.


Wees moedig, beantwoord die vraag en er zal een (andere) wereld voor je open gaan. Durf je? Het vraagt immers moed, zelf te beslissen wat je wil en je niet te laten leiden door het ‘moeten’ van je omgeving. Je omgeving laten beslissen is immers eenvoudig en voelt veilig aan, hoe paradoxaal dat ook mag klinken.


Ik wil je graag helpen bij je uitdaging, als jij dat wil. Op-stap naar een volgende etappe.

“Ik wil van bedrijf veranderen! Ik ben het beu!”


Dergelijke bedenking overvalt iedereen wel eens. Maar is dat ook zo? “Wil je echt van bedrijf veranderen” of is er iets anders?


Zit de frustratie misschien op een ander niveau dan het bedrijf, de omgeving? Zou de overgang naar een andere firma bijdragen tot meer voldoening?


Hoe gedraag jij je tegenover je collega’s? Doe je je job eigenlijk wel graag? Misschien duiken dezelfde frustraties op wanneer je hetzelfde takenpakket opneemt in een ander bedrijf.


Beschik je over de juiste capaciteiten om de verwachte taken uit te oefenen? Of heb je meer talent om andere functies in te vullen? Ben je de juiste persoon, maar op de verkeerde stoel?


Heb je wel de juiste inschatting van wat de collega’s over je denken. Klopt je overtuiging? Heb je het hen al gevraagd?


Lopen jouw waarden parallel met die van de onderneming? Of misschien heb je wel een totaal andere missie in je leven en ben je je daar nog niet van bewust.


Je frustratie kan zich m.a.w. situeren op verschillende niveaus. Het juiste niveau detecteren dat is de Kunst én de essentie om de juiste stappen te kunnen nemen naar minder frustratie en meer voldoening.


Wat denk je of nog, wat voel je? Is het tijd voor een analyse en de juiste stap naar een volgende etappe?


Zullen we stappen samen zetten? Welkom!

Gecoacht op blote voeten?

Open-lucht coaching. 


De meeste coachings vinden plaats in een coachingsruimte, maar weet dat het ook anders kan, mocht je dat willen. Wat zou je ervan denken om gecoacht te worden in een bosrijke omgeving, op het strand, of in de duinen?


Kan niet? Toch wel! Zeker in Oostende.


Coaching kan bij mij in de serene coachingspraktijk, maar ook buiten. In openlucht gecoacht worden geeft een extra dimensie, je wordt er onder meer geconfronteerd met een wisselende omgeving, de natuur(elementen) én je eigen ik. 


Zit je vast in je hoofd, heb je het moeilijk om naar het gevoel te gaan, boek dan een coaching in de natuur, een open-lucht coaching. Al je zintuigen zullen worden aangesproken en je zult in een andere mindset je coaching ervaren.


Is dat een verhaal voor spirituele dromers? Zeker niet! 


Het is een coaching voor durvers, voor zij die een stap verder durven gaan. Durf jij het aan? Wil je de bottines aantrekken of je blote voeten op het strand voelen terwijl je nadenkt over je vragen, neem dan nu contact op. 


Het seizoen en ik staan voor je klaar.

Risico op burn-out?

Hoe gaat het met jou? Prima? Volhouden zo! Ben je vaak gestresseerd? Mis je energie? Opvliegend? Doe dan zeker onderstaande test. Hij werd ontwikkeld door wetenschappers van de KU Leuven en geeft je meer inzicht of je al dan niet een risico loopt op burn-out.

Overpeinzingen.

Nooi opgeven

Opgeven? Onthou waarom je bent begonnen...

Van een slechte baas kun je heel wat leren. Les 1: zoek een andere baas.

Hoe stabiel sta jij in je leven?

Jouw woord van het jaar

Jouw woord van het jaar

Al gedacht aan het vinden van een complementaire businesspartner om je business een (start)versnelling te geven?

Citaat van Michelangelo - Coaching - Wat doet coaching

Wat een coach met jou doet.

Wat houdt jou tegen om een stap te zetten? Een ervaring uit het verleden? Heb je al eens opnieuw geprobeerd?

Blijf trouw aan jezelf

En jij? Al eens gedacht aan een coach?

Opgeven? Onthou waarom je bent begonnen...

Feedback geven

Wat 'feedback'-geven zou moeten opleveren: 'voeding-terug'-geven.

Wat is leiderschap?

Denk jij ook zo over leiderschap?

luister naar je omgeving.

Om op je spiegel te plakken. 

Het gevaar van silo denken

Vervang de bedrijfssilo's door 1 sterke organisatie.

Wie bepaalt de werksfeer?

Een brainstormsessie over "Werksfeer binnen het bedrijf"? Onthoud alvast: “Werksfeer bepaalt 30 tot 40% van de resultaten. En de werksfeer wordt tussen 52 en 70% bepaald hoe de mensen worden aangestuurd.” (Korn-Ferry).

Je doelstellingen bereiken

Of zullen we gewoon die van de vorige week al realiseren?

Beslissingen nemen

Het zijn je besluiten, niet de omstandigheden die jouw bestemming bepalen.

Belang van het zetten van de eerste stap

Hoe ver je ook vooruit kijkt, alles begint met de eerste stap.

Blue Monday hoeft niet BLUE te zijn

Maak van "Blue Monday" een "Super Day". It's all in the mind.

Verschil van wie bent en wie je wil zijn

Wie zie jij wanneer je in de spiegel kijkt? Ben je zo, of wil je zo gevonden worden?

Feedback geven

Feedback geven en ontvangen is vaak moeilijk en maak ons in vele gevallen angstig. En toch "geeft feedback voeding". Vaak denk je dat feedback een goeie relatie gaat bezoedelen, maar niets is minder waar.  Iemand zijn feedback onthouden schaadt de relatie en kan uiteindelijk zorgen voor een ongewenste breuk.

Maar hoe geef je feedback?

1. Zorg ervoor dat je voldoende stevig in je schoenen staat alvorens je iemand feedback geeft. Bereid het gesprek (eventueel) voor, ook al zal een feedbackgesprek nooit verlopen zoals je het je had voorgesteld.

2. Ben je er klaar voor, start het gesprek dan met het zo objectief mogelijk weergeven van de feiten. Laat alle subjectieve elementen achterwege, geef geen interpretatie aan de feiten. Hou het kort.

3. Vertel vervolgens welk effect de feiten (op jou) gehad hebben. Jouw perceptie, het is jouw waarheid, daar kan niemand over discussiëren.

4. Zeg wat je graag zou hebben, wat jij verlangt. Nadien kan de andere persoon zijn verwachtingen uiten en ontstaat een constructieve dialoog.

5. Kom tot een gezamenlijke conclusie; wat te doen in de toekomst waar beide partijen zich goed bij voelen.

PS: Feedback kan natuulijk ook bestaan uit een schouderklopje!

Overpeinzingen.

Citaat van Michelangelo - Coaching - Wat doet coaching

Wat een coach met jou doet.

Wat houdt jou tegen om een stap te zetten? Een ervaring uit het verleden? Heb je al eens opnieuw geprobeerd?

Blijf trouw aan jezelf

En jij? Al eens gedacht aan een coach?

Opgeven? Onthou waarom je bent begonnen...

Feedback geven

Wat 'feedback'-geven zou moeten opleveren: 'voeding-terug'-geven.

Wat is leiderschap?

Denk jij ook zo over leiderschap?

luister naar je omgeving.

Om op je spiegel te plakken. 

Het gevaar van silo denken

Vervang de bedrijfssilo's door 1 sterke organisatie.

Wie bepaalt de werksfeer?

Een brainstormsessie over "Werksfeer binnen het bedrijf"? Onthoud alvast: “Werksfeer bepaalt 30 tot 40% van de resultaten. En de werksfeer wordt tussen 52 en 70% bepaald hoe de mensen worden aangestuurd.” (Korn-Ferry).

Je doelstellingen bereiken

Of zullen we gewoon die van de vorige week al realiseren?

Beslissingen nemen

Het zijn je besluiten, niet de omstandigheden die jouw bestemming bepalen.